Hide/Show Panels Hide/Show Panels
Nawigacja
Publiczne Gimnazjum nr 5
  DZIENNIK ELEKTRONICZNY
  PROJEKT EDUKACYJNY
  WYDARZENIA
  KONTAKT
  BIALSKA LIGA HISTORYCZNA 2015_2016

SIATKARSKI OŚRODEK SZKOLNY DZIEWCZĄT I CHŁOPCÓW
  SOS PG 5
  Aktualności

SZKOŁA
  Statut ZSO nr 2
  Zestaw podręczników
  System Oceniania Zachowania
  Projekt edukacyjny
  Zajęcia pozalekcyjne
  Kalendarz roku szkolnego
  Główne założenia koncepcji pracy szkoły
  Program wychowawczy szkoły
  Program profilaktyki szkoły
  Raport ewaluacyjny

PRZEDSIĘWZIĘCIA
  BIALSKA LIGA HISTORYCZNA 2015/2016
  BIALSKA LIGA HISTORYCZNA 2014_2015
  PROJEKT EFS "Nowoczesna edukacja w mieście Biała Podlaska"
  Pracownie komputerowe z EFS
  GRA MIEJSKA 2015

PEDAGOG SZKOLNY
  Pedagog

OFERTA EDUKACYJNA
  KOŁO TEATRALNE
  Fizyczne "CZARY MARY"
  INNOWACJA PEDAGOGICZNA - BADAM I WIEM

UCZNIOWIE
  Plan lekcji
  Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych
  Egzamin gimnazjalny
  Srebrna Tarcza Absolwenta

SAMORZĄD UCZNIOWSKI
  O nas
  Plan pracy
  Wydarzenia SU
  Jesteśmy na Facebooku

RZECZNIK PRAW UCZNIA
  Informacje

KONKURSY
  II WOJEWÓDZKI KONKURS RECYTATORSKI UTWORÓW ADAMA MICKIEWICZA
  Dyktando z języka angielsiego
  Konkurs recytatorski poezji A. Mickiewicza
  Konkurs wiedzy "Życie i twórczość A. Mickiewicza
  Konkurs plastyczny "Ilustracje do utworów A. Mickiewicza
  Konkurs Piosenki Świątecznej w języku angielskim
  Konkurs "Żyj smacznie i zdrowo"

OSIĄGNIĘCIA

SPORT
  Aktualności
  Piłka Siatkowa Chłopców
  Piłka Siatkowa Dziewcząt

RODZICE
  Rada Rodziców
  Regulamin Rady Rodziców
  Spotkania z rodzicami

STOWARZYSZENIE "Młodzi na start".
  Informacje
  Statut Stowarzyszenia Rodzicówi Nauczycieli "Młodzi na start"

GALERIA ZDJĘĆ
  Finał Wojewódzki Talentów SOS 11_ 2014
  Podsumowanie Współzawodnictwa Sportowego Szkoł - 2013/2014
  GALERIA
  DEN 2012
  SPARTAKIADA 2012

Dodatkowe Linki
  Biblioteka szkolna
  Szkoła Podstawowa nr 6
  III Liceum Ogólnokształcące
  Szkoła w obiektywie
  Linki

ARCHIWUM

Szukaj
  Szukaj

Kalendarz
PoWtrCzPiSoNie
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Newsletter
Wpisz swj adres e-mail i kliknij Subskrypcja/Rezygnuj.



Ilo subskrypcji: 19
KONKURS "ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO"
"ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO"-to hasło tegorocznych zmagań promujących zdrowy styl życia i zdrowe,ekologiczne odżywianie zorganizowanych przez uczniów klasy III a swoim kolegom z klas I i II Publicznego Gimnazjum nr 5 w Białej Podlaskiej.
Organizatorzy konkursu w szkole, aby podkreślić patronat organizatora Winiary ubrali się w kolorze żółty i czerwonym. I etapem rywalizacji było przygotowanie przez zespoły klasowe filmu przedstawiającego przygotowanie potrawy oraz plakatu promującego zdrowe odżywianie. Jury było pod wrażeniem przygotowanych prac.
Dnia 24 marca 2015r. uczniowie zmagali się z zadaniami konkursowymi na hali sportowej naszej szkoły. Konkurencje zawierały zarówno zadania z wiedzy: znaczenie witamin,soli mineralnych, znajomość piramidy zdrowego żywienia,obliczanie wskaźnika BMI,10 zasad zdrowego żywienia oraz konkurencji sportowych (tor przeszkód,znajomość ćwiczeń wzmacniających i rozciągających różne partie ciała), które cieszyły się powodzeniem.
Kluczowym punktem rywalizacji było przygotowanie przez 3 – osobowe zespoły reprezentujące klasę zdrowych potraw z wybranych przez każdą drużynę składników-zdrowa kanapka i sałatka. Ważny elementem było zaprezentowanie miejsca wykonania potraw.Stoiska wzbudziły zachwyt jurorów oraz wszystkich uczestników wydarzenia społecznego. Po uroczystym wręczeniu nagród przygotowanych przez organizatorów - jabłek, pomarańczy, zdrowego pieczywa, dyplomów oraz pucharu za zajęcie I miejsca wszyscy uczestnicy przystąpili do konsumowania przygotowanych kanapek i sałatek przez swoich kolegów. Impreza promująca zdrowy styl życia oraz prawidłowe odżywianie cieszy się dużym powodzeniem. Organizowana jest w Publicznym Gimnazjum już 4 rok. Młodzież chętnie włącza się do rywalizacji i pogłębia w ten sposób swoją wiedzę. Nagroda główna w postaci Pucharu może pozostać w tej samej klasie - jeśli zwyciężą ponownie, co mobilizuje młodzież do działań.
W tym roku zwycięski PUCHAR i I miejsce zdobyła klasa II b pod opieką wychowawcy P. Moniki Szupiluk

GALERIA ZDJĘĆ

„Żyj smacznie i zdrowo” - KONKURS - KLASY I i II PG 5
REGULAMIN KONKURSU
CELE IMPREZY:
• poszerzenie wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania, zbilansowanej diety; aktywności fizycznej;
• zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego żywienia;
• zapoznanie z podstawami gotowania;
• uświadomienie potrzeby niemarnowania żywności;
• wskazanie zalet żywości ekologicznej;
• uświadomienie uczniom potrzeb aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie;
• wdrożenie zasady odpowiedzialności indywidualnej za własne zdrowie;
• promowanie aktywnego wypoczynku;

FAZA WPROWADZAJĄCA
• zespoły klasowe przygotowują film, który ma przedstawiać przygotowanie potrawy promującej zdrowe odżywianie: • Jeden zespół klasowy zgłasza do konkursu 1 film.
• Materiał filmowy nie może trwać dłużej niż 2 minuty.
• Praca powinna być dostarczona w formacie AVI.
• Udział w konkursie i wykonanie pracy jest jednoznaczne z jej upublicznieniem.
• Praca nie może naruszać praw autorskich , nie może być kopiowana z innych prac.
• Pracę należy zapisać na płycie i umieścić w kopercie, którą należy opisać: klasa, wychowawca i przekazać Pani Annie Kozak do dnia 20 marca 2015r.
• na 1 tydzień przed terminem imprezy, klasy przygotowują plakaty promujące zdrowe i ekologiczne odżywianie. Format B2, technika pracy dowolna. (plakaty należy przekazać Pani Ewie Wej do dnia 20 marca 2015r.

INFORMACJE DOTYCZĄCE KONKURSU
Klasy przygotowują się do zadań konkursowych sprawdzających wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania, gotowania, żywności ekologicznej, aktywności ruchowej:
• 10 zasad racjonalnego żywienia w pigułce;
• pięć porcji warzyw i owoców! O tym, jak włączyć je do jadłospisu;
• gotowanie - poznawanie smaków i aromatów produktów;
• techniki kulinarne, czyli jak gotować smacznie i zdrowo?;
• racjonalne żywienie, czyli o 5 posiłkach dziennie;
• żywność – nie marnuję i dzielę się;
• powiedz mi kim jesteś, a powiem Ci co jeść;
• przemyślane zakupy kluczem do zdrowia;
• żywność bogactwem składników pokarmowych;

• 3 – osobowe zespoły reprezentujące klasę będą miały za zadanie przygotowanie zdrowych potraw – kanapki (produkty służące do jej wykonania klasa przygotowuje we własnym zakresie) oraz sałatki owocowej/warzywnej, stoiska do wykonania potrawy.
Oceniane będą – wartości odżywcze, estetyka potrawy, stoisko, odpowiednia argumentacja walorów zdrowotnych potrawy oraz jej nazwa.
24 marca 2015 roku rywalizacja między klasami gimnazjum.
FAZA REALIZACYJNA
• każda klasa wyznacza dwuosobową reprezentację do konkurencji (w każdej muszą brać udział inne osoby) oraz trzyosobowy zespół do konkurencji sportowych (strój sportowy), jak również trzyosobowy zespół do przygotowania zdrowych potraw – kanapki, sałatki owocowej/warzywnej.
Zapraszamy organizatorzy - Anna Kozak, Ewa Wej, Marcin Szymanek
AntySpam